Consultați un specialist dermatolog atunci când:

  • O aluniță vă deranjează din punct de vedere estetic
  • O aluniță prezintă modificări (în dimensiuni sau culoare) sau atunci când sângerează. În acest caz, se recomandă un control dermatoscopic.

Am auzit (și nu de puține ori!) pacienți refuzând excizia alunițelor cu probleme datorită credinței greșite că deranjarea alunițelor poate înrăutăți situația. Din punct de vedere medical, NU "deranjăm" nicio aluniță, medicii excizează complet nevul (alunița) care nu arată bine, și întotdeauna supun leziunea excizată unui examen histopatologic. Subliniez: EXCIZIE COMPLETĂ!

Metoda corectă din punct de vedere medical de a exciza o aluniță, recomandată de literatura medicală de specialitate este următoarea:

  • Excizia trebuie să fie de la început cât mai completă (adică să elimine definitiv orice celulă nevică din zonă).
  • Metoda chirurgicală recomandată este chirurgia albă (cu bisturiul clasic), NU cu laserul, electrocauterul, crioterapie sau dermabraziune, deoarece, folosind alte metode decat bisturiul, se distruge tesutul care ar trebui examinat histopatologic. De asemenea, pot ramane celule nevice care vor recidiva intr-un nou nev sau se pot transforma intr-un melanom.
  • Leziunea excizată TREBUIE trimisă către un specialist anatomopatolog pentru un examen histopatologic (examen care pune diagnosticul de certitudine).

Nu trebuie sa vă îngrijoreze estetica cicatricii, deoarece instrumentarul chirurgical folosit este unul adecvat pentru excizii complete, în același timp lezând minim țesutul sănătos. Mai mult, când vorbim despre sutura chirurgicală, se pot efectua suturi intradermice, cu benzi adezive, sau suturi cu fire la piele (in acest caz acele sunt mici, atraumatice).

Nu în cele din urmă, există metode de intervenție asupra cicatricii - laser, topice, injectări intracicatriceale - toate cu scopul realizării unei cicatrici "frumoase".

Vedeți prețurile pentru o excizie sau pentru cauterizare.

SUS